Baji

Info

Baji (Bajiquan) är en kinesisk kampstil som innehåller både obeväpnad kamp och traditionella vapen. En specialitet är att ta sig nära motståndaren och använda armbågarna med explosiv kraft. Anfall och försvar separeras aldrig i baji, utan sker samtidigt. Bajins rörelser ser ofta enkla ut men den bakomliggande kroppsmekaniken är avancerad. Stilen är berömd för sin explosiva kraft på kort avstånd.

Vår huvudinstruktör Lü Baochun som bor i Finland kommer till Sverige ett antal gånger varje år. Vi reser också dit med jämna mellanrum. Man börjar med att träna stabilitet, avspändhet och explosivitet. Träningen består av form, enskilda tekniker, parövningar, applikationer samt sparring. Träningen passar alla åldrar

Träningsmetoder i Baji

Träningen börjar vanligtvis med hästställning (Ma bu) för att stärka benen och sinnet. Efter det kommer formträning och sedan annat.

1 Lilla formen (Xiao jia)
Den lilla formen  är i princip likadan i alla Baji-familjer. Målet är att först lära sig hur man rör sig och sedan hur man genererar “Baji-kraft”.

2 Stora formen (Da jia)
I den stora formen letar man efter ett kort ögonblick när man får kontakt med motståndaren för att överföra all kraft precis i det ögonblicket.
Här börjar också en systematisk härdningsprocess för att gradvis bli tuffare och tuffare och slutgiltigt inte behöva oroa sig så mycket för motståndarens slag.

3 Slag för långt avstånd (Piguaquan)
Detta (Pigua) är faktiskt en separat stil vars första form har överförts till Baji som ett kompliment. Stilens specialitet är att använda armar och händer som en piska och armbågarna som en yxa.

4 Kontrollerad sparring (Duijie)
Denna träning är för att förstå applikationerna i den stora formen. Den ena halvan är försvar och förmåga att absorbera kraft och den andra halvan är kraftgenerering och attacker.

5 Sex stora öppningar (Liu da kai)
Här lär man sig att bryta igenom motståndarens försvar och utnyttja detta för att attackera.

6 Åtta viktiga metoder (Ba da zhao)
Här tränar man användande av kraft i en riktig situation. Vid det här laget blir utövaren normalt en “indoor student”

7 Fri sparring (San shou)
Parvis sparring utan regler eller förutbestämda rörelser.

8 Vapenträning (Bingqi)

Sabel (Dao)
Svärd (Jian)
Käpp (Gun)
Långt spjut (Qiang)
Baji var vida berömt för långt spjut innan skjutvapen kom till Kina

Han Zhende visar stora formen i Loutan, Kina 2009

15 thoughts on “Baji

 1. John Andersson

  Hej! Skulle vilja veta om ni har någon nyb. träning nu i sommar. Mvh John

  Reply
 2. santos rifaillos

  Hej!

  Jag är intresserad som nybörjare av kungfu baji och bill gärna börja träna, finns det möjlighet?

  Var har Ni för adress?

  Tack!

  Mvh
  Santos Rifaillos

  Reply
  1. admin Post author

   Vi tränar på Rosenlundsgatan 54 nära södra station på Tisdagar mellan 18-20. Det finns en porttelefon, ring på hos Aikidoklubben. Välkommen

   Reply
 3. Leon

  Hej!
  Jag undrar om det finns en möjlighet att pröva på Baji som en nybörjare och isåfall undrar hur man får tag på en instruktör.

  Mvh
  Leon

  Reply
  1. Elias Altvall

   Hallå! Jag undrar om ni har några klasser med baji i höst nu och om man kan testa det.

   Reply
 4. Elias

  Jag skulle vilja börja träna bajiquan. Jag har länge velat men varit för lat. När träffas ni och kan man komma några gånger att testa på?

  Reply
   1. Elias

    Förlåt haft mycket jobb nu under sommaren. Jag är 27 år gammal. Jag hoppas det funkar bra fortfarande. Tränar ni fortfarande för då kanske jag kommer komma när jag kan? och var är det?

    Reply
    1. admin Post author

     Vi tränar som vanligt på Rosenlundsgatan på tisdagar 18-20. Ring på där det står Aikidoklubb. Välkommen

     Reply
 5. Elias Altvall

  Hallå! Jag är väldigt intresserad med att börja med baji trots att jag är 30 år gammal. Jag har tidigare hållt på med brottning och judo när jag var yngre. Jag undrar om nu med corona vad som gäller angående träningar för er.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *