Kombinatorik!

Om du har tränat ett tag så börjar du säkert fundera på hur gör jag för att få teknikerna att kännas som dina egna ?
En bit av detta pussel är definitivt kombinatorik, det finns väldigt många sätt att göra detta på men jag ska för enkelheten skull hålla mig till 2 tekniker. Om du utesluter benen ur detta så får du fyra kombinationer:
a+a
a+b
b+a
b+b
Ibland kan dessutom dessa kombinationer göras med samma arm eller motsatt arm, då får du genast ännu fler kombinationer: (h=höger, v=vänster).
ah+ah, ah+av
ah+bv, ah+bh
osv…

Detta sätt att tänka är centralt i baguazhang, den stil som jag tränar. Men som jag ser det är detta något som alla bör prova sig fram med, det ger en otrolig flexibilitet i ditt val av tekniker. Dessutom hittar du säkert några nya kombinationer som du inte tränat förut som är bra.

Som avslutning, lite tekniker från Lejon-systemet i Yin Style Baguazhang.
(Observera hur många olika saker som sker efter 1 eller 2 olika sätt att ta kontakt med motståndaren).

Jag tar gärna en diskussion runt detta här eller på Facebook så kommentera på nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *