Wing Tsun Mästare

Här i södra kina så tränar man förstås kampsport och många tränar förstås Wing Tsun. Det visade sig att en bekants pappa är en väldigt känd Wing Tsun utövare i Zhuhai. Jag träffade Mäster Zhu för att höra lite om hans erfarenheter. Zhu är 82år gammal är från Foshan och hans mästare var träningsbroder med Ye Wen (Yip Man) han tränar fortfarande varje dag. Vi träffades i en restaurang och pratade lite.

 Han gjorde klart att han förvisso är känd utövare här i Zhuhai men det var aldrig någonting han ville. Det är ibland besvärligt menar han. För han undervisar inte på heltid det är inte hans jobb, han är inte en professionell tränare utan har ett vanligt jobb. Dock är det ju så att om någon vill börja undervisa i kampsport så måste man träffa de bästa och utmana dem och förlorar man kan man inte undervisa där. Sådana utmaningar är besvärliga menar han, man kan inte ignorera utmaningen och man kan inte förlora, samtidigt som om man vinner så kan ju inte den andra personen undervisa och därmed inte heller tjäna pengar.

 På frågan om hur man blir bra på Wing Tsun så var svaret inte så förvånande att det är grundövningarna som är viktiga. Det är genom grundövningarna som man blir bra och det är viktigt att träna både solo- och parövningar.

Hur mycket man ska träna beror på individens ålder och fysiska kondition. Är man ung och frisk kan man träna hårdare och längre än om man är svag eller sjuk. De tränar alla dagar förutom om det blåser väldigt mycket eller regnar. Är man sjuk så vilar man.

 I kina är man försiktig med att klä sig varmt och försöka leva så att man inte blir nerkyld och sjuk. För det är besvärligt att bli sjuk i kina, särskilt i södra kina där man inte har centralvärme så temperaturen inne är lika med temperaturen ute. På vintern när det är 10 grader ute så vaknar man till ett rum som är 10 grader. Det är lätt att bli sjuk men det är inte så enkelt att bli frisk i den miljön. Därför är det bäst att inte bli sjuk.

 Zhu forsätter med att förklara att när han var ung så tränade de mycket och hårt men det fanns ingen vetenskap bakom träningen så han menar på att det är anledningen till att han idag måste gå med käpp. Han poängterar att när du tränar så måste du avsluta träningen med massage, bastu eller en varm dusch, för att undvika problem senare i livet.

 Det syns på Mästare Zhus händer att de är väldigt kraftiga. Han förklarar att han har härdat händerna genom att göra armhävningar på fingertopparna. Det är viktigt med starka och hårda händer för att attackerar leder som axlar och armbågar och för ”Iron skills”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *