Kungfu-stilar – liten överblick

I Kina finns det massor av olika kungfu-stilar. Vissa har blivit kända i väst, många är fortfarande bara kända i Kina. Kina är också ett stort land så vad som är känt beror väldigt mycket på var man är. Tänkte visa ett litet axplock av de mest kända stilarna.

Uppdelningar
Det finns flera sätt att dela in olika Kungfu-stilar: internt/externt, norr/söder, shaolin/wudang. Precis som klassificeringar i andra konstarter så hjälper dom inte så mycket men människor gillar ju att sortera saker. Vad det betyder är mer svårt att säga, t.ex. norr/söder är svårt för att Kina är ett ruggigt stort ställe och att bara dela det i norr och söder hjälper inte så mycket 😉

Dom interna stilarna är tre stycken, Taiji (Tai Chi), Bagua och Xingyi. Av alla hundratals andra är några av de mer kända Long Fist (HuaQuan, ChaQuan, LohanQuan), Baji, Pigua, TongBei, Fanzi, ChuoJiao, Tanglang och Mizong. Av de sydliga stilarna är några kända exempel Hung Gar, Choi Li Fut, Bak Mei och Wing Tsun. Nog med ord – hoppas att några filmer säger mer.

Chuo Jiao

Tang Lang

Cha Quan

Fanzi

Pigua

Baji

Choy Li Fut

Bak Mei

Wing Tsun

Taiji

Bagua

Xingyi

Blir bara ett axplock såklart, det finns massor med varianter på alla stilar men hoppas det kan ge mersmak. Varje stil innehåller dessutom så mycket mer än bara formträning, information om andra träningsformer kan man hitta i tidigare (och kommande) bloggposter.

1 thought on “Kungfu-stilar – liten överblick

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *