Kao Zhuang – Förbisedd Grundövning

Med tanke på workshopen ”Kungfu i Praktiken” och sparring så tänkte jag lyfta fram Kao Zhuang, Kao Da eller Trädövning som är en väldigt central men, om andra är som jag, inte så ofta tränad grundövning.

Kao Zhuang tillsammans med Zhan Zhuang (stående) är centrala grundövningar i alla kinesiska stilar. Genom de övningarna bygger man benstyrka, stabilitet (rot), länkar ihop kroppen till en enhet, lugnar sinnet och är ett bra sätt att förbereda kroppen för sparring.

Det finns många varianter av trädövningar då det är en vanlig träningsform och är enkel att utföra. Det finns dock några grundläggande principer som man bör tänka på:

  • Börja från lätta (inte ta i för mycket) korta pass och bygg grandvis upp till hårdare och längre pass allt varefter kroppen anpassar sig till träningen. För svårare blåmärken eller öppna sår måste få läka innan man fortsätter med träningen. Det är därför bättre att avancera försiktigt, för det är i slutändan den totala tiden man lägger ner i sin träning som ger resultat.
  • Kordinera andningen så att du andas ut när du träffar trädet.
  • Var koncentrerad och var fokusera på den kroppsdel som träffar trädet.
  • Börja långsamt för att sedan öka intensiteten vart efter tekniken och styrkan förbättras.

En sista punkt innan du börjar träna. Välj nu inte ett för stort träd. Trädet bör vara av den storleken att den ger med sig lite när du träffar den. Du ska känna att din kraft förs över till trädet. Det ska inte kännas stumt och som att din kraft går tillbaka in i kroppen igen. Känns det så så leta upp ett mindre träd. Kontrollera att det inte finns spikar eller andra ojämnheter som kan skada dig. Nu är det bara att börja träna.

Tryck på bilderna för video.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *