Author Archives: Rikard

Workshop med Lü Baochun 9-10 mars

I samarbete med DIF kampsportsförening anordnar vi kommande helg workshop i Kungfu med vår huvudtränare Lü Baochun.

Lü

Helgen 9-10 Mars kommer Lü Baochun till Sverige för att hålla ett träningsläger i den Kinesiska kung-fu stilen Baji. Lägret hålls i Djurgårdsandans Sportcenter. Detta gör att vi kan erbjuda en unik möjlighet för medlemmar i DIF Kampsport att avgiftsfritt själva delta i detta helgläger. Ett trevlig och intressant tillfälle att kanske bredda och fördjupa sina färdigheter eller som komplement i sin egen träning.

Vad:
Baji (Bajiquan) är en kinesisk fightingstil. En specialitet är att ta sig nära motståndaren och använda armbågarna med explosiv kraft. Anfall och försvar separeras aldrig i baji, utan sker samtidigt. Bajins rörelser ser ofta enkla ut men den bakomliggande kroppsmekaniken är avancerad. Stilen är berömd för sin explosiva kraft på kort avstånd.

Hur:
Träningen kan se ut på följande sett. Man börjar med att öva stabilitet, avspändhet och explosivitet. Träningen består av form, enskilda tekniker, parövningar, applikationer samt sparring. Alla är välkomna att delta oavsett tidigare erfarenhet. Träningen passar alla åldrar.

Vem:
Lü Baochun är en av vår samtids skickligaste utövare och kända namn inom Baji och kinesisk fighting. Lü Baochun började i tidig ålder lära sig Shaolinquan (Shaolin Kung fu). När han fyllde åtta introducerades Lüs för fler olika mästare. Lü har studerat olika stilar men hans intresse ligger i att studera bajiquans och taijiquans djupgående natur. Sedan många år bor och undervisar Lü i Finland. Han är en uppskattad lärare som kan anpassa träningen oavsett deltagarnas nivå eller tidigare erfarenheter.

När:
9-10 Mars
Lördag kl. 11.30-17.00
Söndag 09.00-15.00

Vill man delta så finns det en anmälnings lista man skriver upp sig på i receptionen. Som medlem i DIF Kampsport är lägret avgiftsfritt. För övriga, gästtränare och icke medlemmar är priset 500kr/dag, deltar man båda dagarna är priser 800kr. Samtliga anmäler sig i receptionen.

Välkommna!

Terminsavslutning för barn och vuxna!

Den 11/12 klockan 18:00 håller vi vår terminsavlutning på Rosenlundsgatan 54. Barn, vuxna, familj, kompisar och intresserade är alla välkomna.

Vi har inget exakt schema men det blir information om föreningens verksamhet, kungfu-uppvisningar, kaffe, saft och bullar!

Varmt välkomna

Oslo Wu-Tan

Helgen spenderade jag, Miika, Paavo och Antti hos Olso WuTan. Vi har varit i kontakt med deras huvudtränare Paolo Castaneda sedan en tid tillbaka och nu blev mötet äntligen av. Hos Olso Wutan tränar man TangLang (Praying Mantis), Long Fist (barnträning) och Chen Taiji. Elever som är ”innanför dörren” tränar även de stilar som kommer från mästare Liu Yun Qiao dvs Baji, Pigua och Yin Bagua.
Vi träffade Paolo och Magnus från Oslo WuTan tillsammans med några av deras elever och Marit Ramberg från Pachi Tanglang Martial Arts Institute i Kristansand som dagen till ära kom till Oslo med en av sina elever. Marit är sedan många år elev til mästare Su YunChang.


Vi började dagen med att visa upp formuppvisning från olika deltagare och spenderade sedan eftermiddagen med att träna tillsammans. Trots avstånden mellan våra lärare så är Baji en stil som inte skiljer så mycket mellan olika lärare och familjer, givetvis finns det skillnader men likheterna är stora. Dagen avslutades med gemensam middag. Det vackra vintervädret höll humöret uppe under söndagens pass med Magnus där det blev mycket utbyte av ideer och träningsmetoder.


Jag är otroligt glad över att resan blev av och är mycket glad för att på nära håll hittat nya Baji-syskon och hoppas och tror att vi får se några norrmän i Stockholm, kanske redan senare under våren!

Stort tack till Oslo WuTan, Paolo, Magnus, Marit med flera för ett fantastiskt bemötande och en mycket givande helg.

Länkar:
Olso WuTan

Pachi Tanglang Martial Arts Institute Norway

Kungfu-stilar – liten överblick

I Kina finns det massor av olika kungfu-stilar. Vissa har blivit kända i väst, många är fortfarande bara kända i Kina. Kina är också ett stort land så vad som är känt beror väldigt mycket på var man är. Tänkte visa ett litet axplock av de mest kända stilarna.

Uppdelningar
Det finns flera sätt att dela in olika Kungfu-stilar: internt/externt, norr/söder, shaolin/wudang. Precis som klassificeringar i andra konstarter så hjälper dom inte så mycket men människor gillar ju att sortera saker. Vad det betyder är mer svårt att säga, t.ex. norr/söder är svårt för att Kina är ett ruggigt stort ställe och att bara dela det i norr och söder hjälper inte så mycket 😉

Dom interna stilarna är tre stycken, Taiji (Tai Chi), Bagua och Xingyi. Av alla hundratals andra är några av de mer kända Long Fist (HuaQuan, ChaQuan, LohanQuan), Baji, Pigua, TongBei, Fanzi, ChuoJiao, Tanglang och Mizong. Av de sydliga stilarna är några kända exempel Hung Gar, Choi Li Fut, Bak Mei och Wing Tsun. Nog med ord – hoppas att några filmer säger mer.

Chuo Jiao

Tang Lang

Cha Quan

Fanzi

Pigua

Baji

Choy Li Fut

Bak Mei

Wing Tsun

Taiji

Bagua

Xingyi

Blir bara ett axplock såklart, det finns massor med varianter på alla stilar men hoppas det kan ge mersmak. Varje stil innehåller dessutom så mycket mer än bara formträning, information om andra träningsformer kan man hitta i tidigare (och kommande) bloggposter.

One inch punch

Bakgrund

En väldigt berömd men kanske inte lika förstådd kungfu-teknik kallas på engelska “one inch punch”. På svenska kan man väl säga “väldigt kort slag” men det låter inte riktigt lika fyndigt. Den vetgirige kanske läser på Wikipedia. Där kan man lära sig att det var Bruce Lee som gjorde det berömt. I samma artikel kan man sen läsa lite vanliga konstigheter som t.ex. “…it is present in many styles of Southern Chinese martial arts. As a general rule, Southern Chinese martial arts rely mostly on hand techniques from very close quarters (as opposed to Northern Chinese martial arts which focus more on kicking techniques from medium to long distances)”

Denna “sägning” är ganska vanlig, alltså att nordliga stilar sparkas och sydliga boxas men inte desto mindre så är den minst lika osann som den är sann (i likhet med många andra sägningar om shaolin vs wudang, internt vs extent o.s.v). Varifrån den kommer vet jag inte men det spelar mindre roll. Om vi tittar t.ex. på Baji (längre namn är t.ex. BajiQuan eller Kai Men BajiQuan) som jag själv tränar så lägger man väldigt stor fokus på korta avstånd och explosiv kraft. Detsamma gäller för många andra stilar både från söder och norr men eftersom det är det jag tränar tar jag det som utgångspunkt för fortsättningen på den här artikeln. Beroende på stil varierar det lite vad man menar och hur man gör men hoppas att det kan vara intressant ändå.

Hur gör man

I en vanlig “sägning” i Baji hittar man en ledtråd. “Touch the body – then start the punch”. Alltså att man lägger knytnäven mot målet innan man klipper till. Detta låter ju lite virrigt men det går faktiskt att göra. Eftersom armen och handen redan “kommit fram” kan man inte använda dom för att slå, även om man kan göra en liten extra knyck med handen/handleden. I stället måste kraften komma från kroppen. I Baji kallas detta “explosionskraft” och kommer mest från bålen, magen, benen och fötterna. Man kan inte heller vara som en kokt spaghetti i kroppen utan det krävs det som kallas “connection” i många stilar, dvs musklerna i kroppen måste hålla ihop den en del så att kraften kan komma fram till handen. Man övertolkar ofta ordet “avslappnat”, kanske kunde ordet “avspänt” fungera bättre. En hockeyspelare som skjuter slagskott är ju inte helt “avslappnad” och samma sak gäller här. Samtidigt får man så klart inte spänna sig, det ska vara lite “al dente”. En explosionsartad utandning/anspänning är det som driver slaget. Slagögonblicket ska vara så kort som möjligt, det är lika viktigt att avsluta explosionen snabbt som att starta den snabbt. I videosnutten nedan inleder Lü med att säga just “Touch the body – then start the punch”. Hoppas att en film kan säga mer än några ord, ideerna är desamma oavsett hur långt man tänker slå.

Men hur hårt blir det?

Enkelt sagt: Det blir aldrig lika hårt som ett långt/stort slag som en rak höger eller liknande. Det är inget “finishing move” mot en tränad person men det kan komma överraskande och ge möjligheter att gå vidare med annat. Oftast slår man det inte mot huvudet utan mot t.ex. revbenen och då kan det ofta ge bra effekt. Att träna på kort exposionsartad kraft kan ge förståelse för andra delar i träningen och det är ingen dum grej att “ha”. Om inte annat är det ju ett grymt partytrick 😉

Kinaresa 2012

I Juni nästa år åker vi till Kina för att träna Baji i Peking, Shanghai och Loutan. Nedan en liten video från vårt förra besök, Han Zhende visar stora formen utanför familjen Hans hus i Loutan.

Lilla formen

Lilla formen (XiaoJia) är den första man lär sig i Baji. Vi filmade Lü 2006 i Helsingfors men av någon märklig anledning har den inte funnits på nätet på ett tag. Hursom, titta och lär.